A legújabb trójai: zsarolja a felhasználókat

Egy nagyon meglepő, ám alantas csalásra hajtottak az egyik legújabb trójai vírus megírói. Áldozataikat azzal zsarolják, hogy nyilvánosságra hozzák a személyes adataikat, amennyiben nem fizetnek. Érthetjük itt azt, hogy ha valaki pornó oldalakra látogatott, a böngészési előzmények alapján közhírré teszik a webes böngészését. Ebből adódóan pedig sokan a zsarolásnak engedve fizetnek, mely során a bakkártya adatait gyűjtik be a pórul járt áldozatoknak.

Az egyik legfrissebb trójai, mely nagy valószínűség szerint japán eredetű a Winny nevezetű fájlmegosztó oldalon keresztül gyűjthető be, mely a fertőzött gépen szereplő böngészési előzményeket adja hírül egy nyilvános website-on. Erről a fekete listáról pedig csak pénzért kerülhet le az ember. A vírus a letöltött program futtatásakor a felhasználó személyes adatainak a begyűjtése után egy párbeszéd ablakban figyelmeztet, hogy a szerzői jogok megsértése miatt továbbá a begyűjtött adatok törlésének az érdekében fizessen büntetést a szerencsétlenül járt illető. A hatást egy szerzői jogvédő szervezetnek a nevével próbálják fokozni, kik ugrásra készen bármikor lecsaphatnak a gyanútlan „tolvajokra” Az így megfélemlített emberek egy része pedig gyorsan bankkártyájukhoz nyúlva próbálják menteni a menthetőt, melynek még nagyobb bonyodalom lesz az eredménye: ellopják a bankkártya adatait.

A szakemberek szerint mellesleg a vírus egy megfelelő vírusirtóval egyszerűen eltávolítható.

A trójai vírusok a felhasználók számára hasznosnak tűnnek (pl. játéknak vagy irodai alkalmazásnak töltik le), de valójában kártékony program. Leggyakrabban vírusokat, kémszoftvereket hordoznak magukban, melyek a program telepítésekor automatikusan a gépünkre felkerülnek. Jelentős kárt tehetnek a rendszerben; fájlokat törölnek, meghajtót formáznak, amit kikerülhetünk, ha csak megbízható forrásból származó letöltéseket használunk. Trójaival akár egy e-mail üzenet csatolmánya miatt is megfertőződhet a gépünk, de a leggyakrabban letöltésekkel és fertőzött weboldalak látogatásával gyűjthetőek be. Tehát a legelőnyösebb számítógépünk naprakész védelméről gondoskodni, melyet egy jól megválasztott vírusirtóval és tűzfallal játszva elérhetünk.

Share

4 hozzászólás a következő cikkhez: “A legújabb trójai: zsarolja a felhasználókat”

 1. nojlósz írta:

  😀 retteghetnek gyanútlan pornó néző emberek

 2. Szerintem írta:

  A videó jól bemutatja mi kell egy halandó usernek a gépére, én a kaspersky legújabb cuccát ajánlanám, még fájlokat is lehet védeni vele, sok funkciója van, amire régebben mind külön progit kellett felszenvedni a gépre!

 3. asszem írta:

  az emberi hülyeség nem ismer határokat, ki az az őrült, aki ezt beveszi?

 4. nahát írta:

  😀 😀
  mekkora ötlet!

Szóljon hozzá!

*

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.