A sport, ahol Ön a keresőmotor

Végre itt a tavasz, ezzel együtt a jó idő és a kimozdulás ideje. De mit tegyünk, ha még ilyenkor sincs kedvünk megválni kedvenc elektronikus kütyüinktől, viszont mégiscsak jó lenne egy picit a természetbe? Ezzel a kérdéssel nem vagyunk egyedül, sőt mások már meg is találták a választ: geocaching, a XXI. századi kincsvadászat.

A játék lényege, hogy egy vállalkozó kedvű játékos egy érdekes helyszínen elrejt egy gondosan lezárt ládikát. Ezután egy GPS készülékkel beméri ennek a rejtekhelynek koordinátáit (ez a „cache”), melyeket közzétesz a játék honlapján. Végül mi egyszerűen csak meglátogatjuk ezt a weboldalt, kiszemeljük a „rejtést”, és már indulhat is a kincskeresés! „Jó, rendben, de semmi kedvem hosszú kilométereket utazni az első ládáig.” – merülhet fel bennünk a gondolat, de szerencsére erre nincs is szükség. Habár maga a játék a tengerentúlról indult 2000-ben, napjainkra már Magyarországon is akkora népszerűségre tett szert, hogy a rejtések száma országszerte meghaladja a 2700-at! Vagyis könnyen előfordulhat, hogy a környékünkön nemcsak egy, hanem vagy féltucat eldugott kincs is rejtőzik.

Mégis hol érdemes kezdeni? Ha már van egy GPS-ünk, legyen az akár komoly túrakészülék, akár autós szett, vagy egy egyszerű GPS-képes mobiltelefon, akkor szinte mindenünk megvan. Ha ezt letudva, keressük fel a játék nemzetközi (www.geocaching.com honlapját, ahol ládák után kutathatunk. Bár a legtöbb honi láda a nemzetközi lapon is fent van, de hacsak nem a Niagara vízesésnél akarjuk kezdeni első ládánk felderítését, a magyar site tökéletesen meg fog felelni az igényeinknek. Nem mellesleg jó pár itthoni láda sehol máshol, csupán itt található meg.

Szerencsére a magyar honlapon a keresést jócskán megkönnyíti fejlécben lévő keresősáv. Mindjárt a „térképek” listából ki is választhatjuk, hogy az ország mely része érdekel minket, de ha alaposabban körül akarunk nézni, akkor a „Google” opcióval kedvünk szerint „barangolhatunk” a térképen. Rögtön itt feltűnhet, bár a ládák nevei egységesek (6 betű, kötelezően GC-vel (geocaching) kezdve), de maguk a ládák különböző szimbólumokkal vannak jelölve. Ezek a jelek a következők lehetnek:

Hagyományos geoláda

Egyszerű (ét)doboz, benne a legkülönfélébb „ínyencségekkel”, mint:

  • üzenet, ha valaki véletlenül bukkan a ládára
  • naplófüzet, íróeszközzel (mindig vigyünk magunkkal saját tollat vagy ceruzát is!)
  • kisebb ajándékok (ezeket akkor illik elvinni, ha van nálunk meglepetés, amire ki tudjuk cserélni – ne feledkezzünk meg a többi játékosról sem! Élelmet viszont tilos a ládába tenni, mert ez odavonzhatja a környékbeli állatokat.)
  • jelszó (ezzel bizonyíthatjuk, hogy valóban megleltük a ládát – részletesen majd később.)

Virtuális geoláda

Előfordulhat, hogy bár maga a hely érdekes, oda képtelenség egy geoládát biztonságosan elrejteni. Ilyenkor a „kincset” egy olyan jelszó jelenti, ami terepen olvasható le, mint pl. egy emléktábla meghatározott szava, vagy egy szobor felirata.

Multi geoláda

Több, akár hagyományos, akár virtuális láda, melyek egymással valamilyen kapcsolatban állnak. Ilyenkor egy-egy ládában jelszótöredékekre bukkanhatunk, de az is lehet, hogy pl. a második geoláda koordinátáit csak az első láda megtalálása után fogjuk megtudni.

Esemény geoláda

Olyan láda, amit valamilyen különleges, a geocaching.hu által szervezett esemény alkalmából telepítettek. Noha ezek speciális ládák, bárki kezdeményezheti elhelyezésüket, ha van egy találó, geocaching-eseményhez köthető, értelmes ötlete.

Mozgó és Meglepetés geoláda

„Helyváltoztató” láda, amit az új megtalálók mindig máshol és máshol rejtenek el. Természetesen figyelni kell arra, hogy a honlapon minden alkalommal a legfrissebb koordináták szerepeljenek.

Ha a térképen megvan a kiszemelt láda, részletekért az ikonra, illetve a felbukkanó linkre kell kattintani. Ekkor egy kis leírás fogad minket (kedvcsináló fényképekkel illusztrálva), de a lényeg, hogy itt vannak a geoláda vagy -ládák pontos koordinátái is. Ezek akár GPS-be is menthetők (többféle formátumban), de egyszerűen lapra írhatók, vagy kézzel is bevihetők kedvelt kütyünkbe. Érdemes azért a leírást is magunkkal vinni (akár kinyomtatva), mert valószínűleg készülékünk a „kiszáradt fa tövénél, kőrakás alatt” leírást még nem tudja teljesen pontosan értelmezni. Ha viszont minden adat a birtokunkban van, már csak meg kell szerveznünk a túrát (ne hagyjuk ki ismerőseinket sem!), összeszedni a felszerelést (tollat és „ajándékot” is vigyünk!), és máris indulhat a kaland!

Amikor már a terepen vagyunk érdemes gyűjteni a tapasztalatokat, hiszen ezeket később közkinccsé tehetjük. A legjobb, ha fényképezőgépünket sűrűn kattogtatjuk, hiszen legjobb fotóink még a geocaching.hu-ra is felkerülhetnek, írásainkkal pedig még egy „online útikönyv” születéséhez is hozzájárulhatunk. Nem beszélve arról, hogy még több ember kedvét felkelthetjük a kincskereséshez. Persze mindehhez a legfontosabb, hogy elég időt szánjunk a terep bebarangolására, hiszen egy-egy látnivalónál bőven lesz majd alkalmunk nézelődni.

Ha elértük a „célterületet”, vagyis a GPS koordinátái nagyjából megegyeznek a feljegyzettekkel (ez kb. 10 m-es eltérés szokott lenni), akkor egyelőre eltehetjük a készüléket, és előszedhetjük a helyszín leírását. Próbáljunk a rejtő fejével gondolkozni, így hamarosan sejtésünk lehet, hogy hol lesz a láda. Mielőtt azonban felfednénk a rejteket, győződjünk meg róla, hogy idegenek nem látnak minket. Figyeljük meg az álcázást is, hogy visszarejtés esetén majd ugyanúgy tehessük vissza. Ha pedig készen állunk – fedjük fel a ládát! Nyissuk ki, és lehetőleg mindjárt jegyezzük is fel a mellékelt jegyzetfüzetbe a megtalálás dátumát és idejét, esetleg (ha regisztráltunk a geocaching.hu-n) a becenevünket is. Ha pedig még a keresésről, időjárásról, csapatunkról is írunk pár sort, valóságos kordokumentum válhat a kis füzetből! Ne felejtsük el felírni magunknak a jelszót se, ha pedig a talált ajándékot elvisszük, rakjuk be helyére a sajátunkat! Ha mindent rendben találunk, zárjuk vissza a geoládát, majd rejtsük el ugyanúgy, ahogyan találtuk – és ha kigyönyörködtük magunkat a látnivalókban, folytatódhat a túra. Ha már kellemesen elfáradtunk, a nap is lement, és újra otthon vagyunk, akkor a friss élményekkel felvértezve mindjárt érdemes újra ellátogatni a játék honlapjára. Itt regisztrált tagként megoszthatjuk élményeinket másokkal, feltölthetjük fotóinkat, sőt a rejtőnek akár még a jelszó elküldésével is bizonyíthatjuk, hogy lelkesedése nem volt hiábavaló. Ha pedig nem szeretnénk regisztrálni, akkor az is bőven elég, ha ismerőseinkkel osztjuk meg az élményeinket – lehet, hogy a következő túrára már ők is elkísérnek minket.Share

2 hozzászólás a következő cikkhez: “A sport, ahol Ön a keresőmotor”

  1. benge geen írta:

    ez jó, mindenképpen megyek kipróbálni, tetszik az ötlet…

  2. nagyz írta:

    További magyar alternatíva a gpsgames.hu, ami mögött ugyan üzleti vállalkozás áll, de mégsem reklám, mert a regisztráció / játék teljesen ingyenes, pont úgy, mint a geocaching.hu-n.

Szóljon hozzá!

*

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.