Lánclevelek, avagy hogyan ismerjük fel, ha hoaxot kapunk?

Hoaxoknak nevezzük azokat a beugratós leveleket, melyek e-mailben terjedve minél több emberhez eljutva rendkívül nagy mennyiségű teljesen fölösleges adatforgalmat generálnak. Az első levél küldőjének az lehet a célja, hogy igen rövid időn belül jelentősen sok, működő e-mail címhez jusson, ezáltal pedig a működő e-mail címeket spamereknek értékesítse.

A hoaxokat könnyedén felismerhetjük, ha a kapott levélben szerepel, hogy „ezt a levelet küldd tovább minél több embernek” Általános jellemzője a hoaxoknak, hogy igencsak figyelemfelkeltőek, mivel vagy a gyors meggazdagodás eshetőségét kínálja fel, kevés munkával, vagy valamilyen (ál)veszélyt jelez előre, és igencsak sok esetben az emberek érzelmeikre akar manipulatív módon hatni, például egy beteg gyermeknek való adománygyűjtéssel, melyre minden jóindulatú ember megindul, és úgy gondolja, miből tart tovább küldeni ezt a levelet. Mivel az esetek nagy részében valamilyen megbízható forrásra hivatkozik a levél írója hírnevű cégekre, személyekre, így a siker már elkönyvelt a tudatlan laikusok körében.

A legbölcsebben akkor cselekszünk, ha sosem küldünk tovább olyan leveleket, melyben erre buzdítanak minket, amennyiben felmerül bennünk a gyanú, hogy a levélben szereplő információk valóságtartalma kétséges, érdemes utánajárni a megadott telefonszámon, vagy ha más adat áll a rendelkezésre, abból kiindulva nyomozni. Például, ha emberrablókról kapunk hírt az illetékes rendőrkapitányságon célszerű érdeklődni.

Többféle hoax ütötte fel a fejét, ebből most néhányat mazsolázunk:

A felrobbanó mobiltelefonnal ijesztgeti a mailezőket 2004 óta az a lánclevél, melyben képekkel is megpróbálja a lánclevél írója nyomatékosítani a veszély lehetőségét, hogy mi történik azokkal, akik a mobiltelefont éppen az akkumulátor töltése közben használják.

Magyarosítás után hazánkban is elterjedt az a levél, melyben Bill Gates figyeli az e-mailek továbbküldését, és ezt 245 dolláros extra honoráriumért cserébe milyen megtérülő megtenni. Természetesen ez sem volt igaz.

Volt pánikkódos hoax is, melyben azt próbálták elhitetni, hogyha valaki ATM automatából pénzt vesz fel, és bajt észlel, akkor legkönnyebben úgy tud segítséget kérni, ha visszafelé adja meg a PIN kódot. Aki kipróbálja csupán azzal szembesül, higy hibás Pin kódmegadásával felajánlja az ATM, hogy ismét próbálja megadni a kódját… És ezzel természetesen a hoaxoknak a véget ne érő története nem fejeződött be, hiszen mindig újabb és újabb üti fel a fejét, ezért érdemes résen lenni.

Share

3 hozzászólás a következő cikkhez: “Lánclevelek, avagy hogyan ismerjük fel, ha hoaxot kapunk?”

 1. Tóth Imre írta:

  Szerintem nagyon nagy problémát okoz és szinte kivédhetetlen, sajnos.
  (www.windo.hu)

 2. benge geen írta:

  persze, mint minden más ez is külföldről szivárog be…

 3. nahát írta:

  http://index.hu/tech/hoax/ ezt érdemes nézegetni…

Szóljon hozzá!

*

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.