Maps, Street View és a többiek

Lassan 3 éve már, hogy a Google elindította Street View nevű szolgáltatását, mellyel már nem csak műholdon, hanem utcaszintre „leszállva” barangolhatjuk be a világot. De vajon csak a Google-nak jutott eszébe ez a zseniális ötlet?

Természetesen nem, de mielőtt még elkavarodnánk a betondzsungelek virtuális útvesztőibe vezető cégek nagy felbontású térképei közt, röviden nézzük meg, hogyan is zajlik az utcakép-készítés.


A jobb rálátás érdekében a kamerákat eleinte furgonok tetejére erősítették, amiket azóta felváltottak a személygépkocsik, sőt újabban háromkerekű bringák is. Ha ez megvan, jöhet a legizgalmasabb rész: a környék bejárása. Ez tereptől, időjárástól és forgalomtól függően akár több hetet, hónapot is igénybe vehet. A képek készítésekor azokhoz már eleve GPS-koordinátákat is rendel a rendszer, így később könnyű lesz a fotókat „összevarrni”, panorámává alakítani, hogy azok legvégül a térképek megfelelő pontjain jelenhessenek meg.

Google „Trike”: nem fagyit árul (forrás: dailymail.co.uk)

Onnantól, hogy a képek az internetre kerültek, a felhasználóké a terep, kezdődhet a barangolás! A maps.google.com oldalon a világtérképről csak rá kell nagyítanunk egy számunkra szimpatikus helyszínre, majd vessünk egy pillantást a nagyítósáv tetején türelmesen álldogáló emberkére. (Őt egyébként a Google Pegmannek keresztelte, ruhacsipeszre („clothes peg”) emlékeztető alakja miatt.) Ha emberünk sárgán jelenik meg, bátran ragadjuk meg az egérrel, és a térképre húzva már indulhat is városi séta.

.

Sajnos Magyarországon emberkénk még szürkén szomorkodik, így sok túrázási lehetősége nincsen. Ekkor jön viszont képbe egy másik lehetőség.

.

Egy román cég, az eXtreme Soft Group S.R.L gondolt egy nagyot, és fejébe vette, hogy ők bizony „Norcmobilba” pattannak, és körbeautózzák Kelet- és Közép-Európa nagyvárosait. Gondolatot tett követett, és alig két hét alatt bejárták Budapest utcáit, majd a Balatont, Győrt, Miskolcot és számos magyar várost. Igaz, ezt kicsit nagyobb kihagyásokkal tették, mint a Google, hiszen a felvételek közt akár jó 10 méteres távolságok is lehetnek, de a végeredmény magáért beszél: norc.hu. Akik elég figyelmesek, ők a Parlamenten kívül még a Tárhely.Eu irodáit is megkereshetik. 🙂

A Parlament, ahogy a „Norcmobil” látta.

Hogy mire használhatók a panorámák? A lehetőségek szinte határtalanok: bemutathatjuk otthonunkat a barátainknak, irodánkat az ügyfeleinknek, ajánlhatunk ismerősünknek egy jó vendéglőt vagy boltot, látnivalókat fedezhetünk fel, kirándulást tervezhetünk vagy akár egyszerűen egy találkozó helyszínét is megadhatjuk. Sőt, ez még csak a kezdet, hiszen a térképek honlapunkba is beágyazhatók, sőt, tartalom beküldésével mi is hozzájárulhatunk a fejlesztésekhez.

.

Mi van azonban, ha mondjuk (nemes egyszerűséggel) Washingtonba készülünk, és ott szeretnénk egy kicsit kocsival körülnézni, de előtte persze felmérni a közlekedési lehetőségeket? A MapQuest.com oldal nem csak panorámanézetet kínál térképeihez, hanem az INRIX-szel karöltve hatalmas hangsúlyt fektet az útvonaltervezésre és a forgalomra. Így aztán a Fehér Ház környékén járva nem csak az épületben gyönyörködhetünk, hanem ellenőrizhetjük a forgalom tempóját, hogy történt-e baleset, vagy hogyan tudunk kikerülni egy útlezárást.

.

De mi a helyzet, ha a tél elől Amerika helyett inkább Thaiföldre menekülnénk? A Mapjack.com weblapon egy ígéretes garázsprojekttel találkozhatunk, mely bár nem akarja meghódítani a világot, lelkesedésével és napfénytől ragyogó képeivel igyekszik emlékezetessé tenni barangolásainkat. Frappáns ötletei még a „nagyokkal” is felveszik a versenyt: külön tudjuk állítani a képek élességét, minőségét, fényességét, sőt, akár a perspektivikus görbülés mértékét is. Külön dicséretet érdemel, hogy a csapat olyan helyeken is megfordult, melyek kocsival egyszerűen megközelíthetetlenek lennének: sétálhatunk tengerparti pálmafák alatt, úszómedencék partján, vagy kis eldugott vendéglők napernyős teraszain.

.

Természetesen a versenyből a Microsoft sem maradhat ki, így ők is megalkották saját „utcanézegetőjüket”, a Streetside-ot, mely a Bing Maps részeként tűnik fel. Ha nem ismernénk, hogy mely cég áll a projekt mögött, meglepődhetnénk, hogy a térképek bizony nem Flash állományként jelennek meg, hanem Silverlight alatt futnak. A rendszer egyelőre még béta verzióban van, de már most kivételes fejlesztések vannak benne; madár-perspektivikus nézet, nagyítás közbeni automatikus nézetváltás, felhasználóbarát kezelőfelület. Külön érdemes kiemelni a Photosynth technológiát, mely segítségével valós időben, egymást átfedő fotókból rak össze a rendszer nemcsak egy körpanorámát, hanem egy teljesen interaktív 3D-s képet. Sajnos a betöltési idő és a magyarországi műholdas képek minősége hagy még némi kívánnivalót maga után, valamint itthon a madártávlati nézet sem elérhető, de sokan már így is a Google Maps verhetetlen riválisaként tekintenek a Streetside-ra.

Ennyi utcakép-tallózó közt joggal merülhet fel a biztonság kérdése. Valamennyi, ezzel foglalkozó cég vállalja, hogy automatikusan, sőt ha kell, utólag kézzel is felismerhetetlenné teszi a fotókon az arcokat és rendszámokat. Emellett a cégek igyekeznek szorosan együttműködni az adatvédelmi szakemberekkel; például a Google saját elhatározásból vár még Budapest „bevételével”, a Norc munkálkodását pedig a magyar adatvédelmi biztos a román adatvédelmi hatósággal karöltve követi figyelemmel. Ha ennek ellenére mégis bármilyen kis kihagyást találnánk az elkészült képeken, mi is figyelmeztethetjük a cégeket a mulasztás pótlására a térképeken megjelenő „Report a problem” (Probléma bejelentése) vagy „Report this panorama” (Panoráma beküldése) linkekkel.

.

Ezek után mit tartogat a jövő? Még több interaktivitást, még nagyobb naprakészséget, és számtalan, talán már éppen a nagyfőnökök íróasztalain heverő megoldást. Példának okáért a Google már szabadalmaztatta saját ötletét, amivel lehetővé tennék, hogy dinamikusan változó reklámok is megjelenhessenek a street view-ban. Így ha éppen Angliában „sétálunk”, és észreveszünk egy kávézót, annak reklámtábláján máris valós időben látjuk majd a cég legfrissebb ajánlatait, vagy egy színház előtt állva az aznap esti műsorokat. Ugyanígy persze az óriásplakátokon is a legújabb reklámok váltanák fel a statikus hirdetéseket, ami várhatóan még a legnagyobb cégek fantáziáját is megmozgatja majd.

Share

2 hozzászólás a következő cikkhez: “Maps, Street View és a többiek”

  1. @aeraef@aa@ írta:

    én a googlemaps-ot használom

    van is pár cuki felülnézeti képem:
    http://googlemaps-kepek.fw.hu/

  2. Weblap.ro írta:

    Ez a bringás ötlet nagyon tetszik 😉

Szóljon hozzá!

*

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.